baner

Wybrane składniki aktywne

LAC ASINAE (DONKEY MILK)
ośle mleko

Ośle mleko od zawsze było cenione za swoje doskonałe właściwości nawilżające, hipoalergiczne i lecznicze. Starożytni Grecy w szczególności doceniali jego działanie medyczne, z kolei Rzymianie sporządzali wyszukane napoje i produkty do pielęgnacji ciała. Między innymi popularne było smarowanie się chlebem namoczonym w oślim mleku, co można uznać za pierwszy naturalny peeling. Z dobrodziejstw oślego mleka korzystały Kleopatra, zażywająca w nim odmładzających kąpieli, podobnie żona Nerona Poppea, używały go cesarzowa Austrii Sisi i Józefina Bonaparte. Wszystkie one doceniały niezwykłe właściwości pielęgnacyjne oślego mleka, jedwabistą gładkość i miękkość, jaką nadawało ich skórze.

Wyjątkowość oślego mleka jako składnika kosmetycznego wynika głównie z bardzo nielicznych hodowli osłów w Europie. Spowodowane to jest niezwykle wysokimi umiejętnościami, wiedzą i doświadczeniem wymaganymi do ich hodowli. Ponadto, odpowiednie mleko otrzymuje się dopiero od czwartego roku życia oślic, tylko przez jeden rok i tylko w czasie, gdy ma ona młode. Dziennie zaś można otrzymać około dwóch litrów tego drogocennego płynu (krowa w ciągu dnia daje około 30 litrów).

Mleko wykorzystywane w produktach Câlinesse pochodzi z jednej z największych europejskich farm oślich "Eurolactis", zlokalizowanej w górzystych terenach Włoch. Osły hodowane są tam na wolności i karmione jedynie ekologiczną paszą.

Ośle mleko swoim składem jest najbardziej zbliżone do mleka matki! Zawiera wiele witamin i mikroelementów takich jak: wapń, potas, fosfor, witaminy A, E, C, które są naturalnymi antyoksydantami niszczącymi wolne rodniki, czym spowalniają proces starzenia się skóry. W jego składzie znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które wspomagają absorpcję witamin, nadają skórze elastyczność i mogą zapobiegać egzemie oraz łuszczycy. Na szczególną uwagę zasługuje również zawarty w oślim mleku kwas linolonowy, który wchodzi w skład cementu międzykomórkowego oraz ludzkiego sebum zapewniając mu odpowiednią gęstość i lepkość. Nadaje on skórze odpowiednie nawilżenie i zmniejsza przebarwienia. Zawarte w mleku lipidy odżywiają skórę i chronią przed promieniowaniem UV oraz zanieczyszczeniami środowiska.

Najważniejszą jednak jego cechą jest hipoalergiczność. Dzięki temu kosmetyki Câlinesse mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby skłonne do alergii, o skórze suchej i wrażliwej nie tolerującej większości syntetycznych składników zawartych w konwencjonalnych kosmetykach.

LEONTOPODIUM ALPINUM (EDELWEISS) FLOWER LEAF EXTRACT
ekstrakt z kwiatów szarotki alpejskiej

Szarotka alpejska, będąca symbolem Alp Szwajcarskich, jest rośliną wysokogórską o białych i żółtych kwiatach. W ludowych legendach przypisywano jej magiczną moc. Jej odnalezienie miało dawać szczęście i sukces. Wyciąg z szarotki alpejskiej ma silne właściwości antyoksydacyjne. Neutralizuje wolne rodniki spowalniając procesy starzenia skóry. Ponadto zmiękcza ją, nawilża i regeneruje. Ekstrakt z szarotki alpejskiej jest doskonały do co cery suchej, wrażliwej i dojrzałej.

BORAGO OFFICINALIS (BORAGE) SEED OIL
olej z nasion ogórecznika lekarskiego

Otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion ogórecznika lekarskiego, rośliny pochodzącej z krajów śródziemnomorskich. Obok soli mineralnych, kwasów organicznych, flawonoidów i garbników zawiera bardzo cenny dla naszego organizmu kwas gamma-linolenowy (GLA) należący do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas ten chroni skórę przed infekcjami i przywraca jej równowagę fizjologiczną. Jest też prekursorem prostaglandyny, która odpowiada za prawidłowy stan skóry. Olej z ogórecznika lekarskiego poprawia elastyczność, ujędrnia i odmładza skórę. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy jej starzenia.

PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) KERNEL OIL
olej z pestek moreli

Olej otrzymywany z nasion owoców moreli zwyczajnej uprawianej w krajach śródziemnomorskich, Argentynie, Chille, Turcji i Kalifornii. Idealny do każdego rodzaju skóry. Zawiera witaminy A, B i E oraz kwasy: linolowy i oleinowy, należące do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej ten łatwo wnika w naskórek nie pozostawiając na skórze tłustego filmu. Doskonale odżywia i wygładza skórę. Wzmacnia ją i zatrzymuje wilgoć. Skutecznie poprawia kondycję skóry z widocznymi zmarszczkami, zwiotczałej, pozbawionej jędrności i kolorytu.

SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL
olej Jojoba

Otrzymywany z nasion krzewu Simmondissia chinensis rosnącego na pustyni Sonora, w południowo- zachodniej części Stanów Zjednoczonych (południowo-zachodnia Arizona i południowo- wschodnia Kalifornia) oraz meksykańskim stanie Baja California. Olej ten zawiera wiele cennych dla naszej skóry składników, w tym witaminę A, E, F. Największą jego zaletą jest jednak budowa chemiczna zbliżona do ludzkiego sebum, łoju wydzielanego przez naszą skórę. Dlatego olej ten jest idealny do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Doskonale uzupełnia niedobory sebum skóry suchej chroniąc ją przed wysuszeniem. Przy tłustej cerze hamuje nadmierne wydzielani łoju i zapobiega błyszczeniu się skóry oraz powstawaniu stanów zapalnych. Przyspiesza regeneracje komórek skóry, nawilża ją i odżywia. Zapobiega powstawaniu rozstępów.

HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL
olej ze słonecznika

Nazwa helianthus pochodzi z języka greckiego i oznacza kwiat słońca, z racji faktu, iż słonecznik zawsze zwrócony jest w jego stronę. Płatki z kwiatu słonecznika, gotowane lub smażone z solą i pieprzem, były przez Majów uważane za afrodyzjak. Olej ze słonecznika jest jednym z niewielu olejów, który nie powoduje tworzenia się zaskórników. Zawarte w nim składniki aktywne takie jak woski, lecytyna, karoteny czy witamina E sprawiają, iż doskonale nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwutleniające, dzięki czemu hamuje procesy starzenia skóry.

CITRUS GRANDIS PARADISII OIL
olejek grejfrutowy

Olejki eteryczne, ze względu na swoje wszechstronne działanie, od wieków są stosowane w aromaterapii. Stosuje się je zarówno jako substancje zapachowe jak i pielęgnacyjne. Olejek grejpfrutowy uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno skórek owoców grejpfruta białego. Ma działanie odtruwające i oczyszczające. Odżywia i napina skórę ograniczając tworzenie się zmarszczek. Nadaje skórze gładkość i świeży, pełen blasku wygląd.

VITELLARIA PARADOXA (SHEA BUTTER) EXTRACT
masło shea

Masło shea zwane również masłem karite otrzymywane jest z owoców drzewa shea rosnącego w Zachodniej Afryce na terenach sawanny. Jest to roślina dziko rosnąca wymagająca specyficznego mikroklimatu. Produkcja odbywa się sposobami naturalnymi zazwyczaj w małych wioskach za pomocą nieskomplikowanych narzędzi. Masło karite charakteryzuje się dużą zawartością witamin, allantoiny i trójgllicerydów. Uważane jest za panaceum na niemal wszelkie dolegliwości skórne. Chroni skórę przed wysuszeniem i promieniami słonecznymi, opóźnia procesy starzenia oraz powstawanie zmarszczek. Działa regenerująco i wspomaga magazynowanie wody przez komórki naskórka. Szczególnie korzystnie działa na skórę suchą, ubogą w tłuszcze i słabo nawilżoną.

SQUALENE
skwalen

Skwalen jest naturalnym składnikiem ludzkiego sebum o właściwościach antyseptycznych. W małych ilościach występuje także w olejach z niektórych roślin, obecnie otrzymywany jest z frakcji niezmydlonych oliwy z oliwek. Jako składnik sebum pełni on wiele ważnych funkcji. Poprawia oddychanie skóry, chroni ją przed utratą wody, przyspiesza przenikanie substancji pielęgnacyjnych przez rogową warstwę naskórka. Utrzymuje również wilgotność i jędrność skóry.

Copyright 2010 Zibi & Nati