Wybrane składniki aktywne
Woda termalna Cilaos jest bazą dla wszystkich kosmetyków Cilaos Cosmetics. Gorące źródła termalne Cilaos wypływają z samego serca wyspy Reunion w górskim miasteczku Cilaos ze skał wygasłego wulkanu. Odkryte przez pierwszych osadników Reunionu, źródła zyskały popularność w XIX wieku, kiedy wybudowano uzdrowisko chętnie odwiedzane przez Francuzów z kontynentu. Dzięki swojemu składowi, zamiast być neutralnym wypełnieniem, posiada ona dodatkowe rewelacyjne właściwości kojące i łagodzące podrażnienia wrażliwej cery. Zmniejsza też stany zapalne skóry i działa antyoksydacyjnie. Skład wody termalnej Cilaos przypomina skład wody z Vichy. Zawiera wodorowęglan sodu, magnez i wapń w nasyceniu 1200 do 1700 mg/l.
Olej znany od tysięcy lat. Na świecie występuje 14 gatunków moringi, a najpopularniejsza- moringa olejojadalna pochodzi z Indii. Według indyjskich ksiąg za pomocą różnych części tego niesamowitego drzewa leczono około 300 schorzeń! W Sudanie wykorzystuje się jej nasiona do oczyszczania wody z Nilu, nie tylko z mętności, ale również z bakterii. Świeże liście tej rośliny zawierają cztery razy więcej, niż marchewka witaminy A i mają siedmiokrotnie większą zawartość witaminy C od pomarańczy. Ma także więcej wapnia, niż jest w mleku oraz więcej potasu, niż ma banan. Jest niezwykle cenną substancją pielęgnacyjną. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antybakteryjnemu zapobiega powstawaniu wągrów i oczyszcza pory skóry, a także stabilizuje wydzielanie sebum. Rozświetla skórę i usuwa efekty jej zmęczenia. Zapobiega wiotczeniu i zmniejsza zmarszczki.
Ekstrakt z algi chlorella zawiera wiele cennych substancji aktywnych, w tym proteiny, tłuszcze, węglowodany, witaminy, karoteny, zeaksantynę. Jest jednym z najbogatszych źródeł chlorofilu, którego synergiczne działanie z witaminą E wydatnie wspomaga redukcję wolnych rodników. Chlorella chroni kolagen i elastynę przed enzymatyczną degradacją, a tym samym nadaje skórze elastyczność i jędrność. Jest obdarzona znakomitymi własnościami odtruwającymi i ułatwia gojenie się ran. Przeciwdziała cieniom i obrzękom wokół oczu.
Zielona kawa (kawa nie palona) swoją nazwę zawdzięcza jaskrawozielonemu kolorowi ziaren. Nie ma ona charakterystycznego aromatycznego zapachu, który posiada kawa palona. Niestety proces palenia, dzięki któremu kawa zyskuje swój zapach, powoduje utratę bardzo cennego kwasu chlorogenowego. Posiada on bardzo silne właściwości antyutleniające, tzn. zwalczające wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego niszczenia i starzenia komórek skóry. Kwas ten działa również oczyszczająco i odtruwająco.
Zielona kawa ma zdolność zatrzymywania w skórze wilgoci, dlatego idealnie ją nawilża, zmiękcza i wygładza. Zawiera również wiele innych cennych dla naszej skóry składników, w tym fitosterole, kwas linolenowy i witaminę E. Dzięki zielonej kawie skóra staje się gładka, jędrna i elastyczna. Wykorzystywana jest także w zabiegach pobudzających procesy spalania tłuszczu na poziomie komórkowym.
Ekstrakt z bawełny jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia, przyspiesza proces regeneracji oraz likwiduje nieprzyjemne uczucie napięcia skóry. Odżywia ją i chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.
Ma właściwości łagodzące, uspokajające, kojące i antyutleniające. Działa nawilżająco. Poprawia wygląd cery i przywraca jej elastyczność. Przeciwdziała starzeniu skóry.
Bambus jest rośliną o drewnianych łodygach występującą głównie w klimatach monsunowych. Jest obecny zarówno w kulturze, jak i religii krajów azjatyckich. W Indiach symbolizuje przyjaźń i szczęśliwą rodzinę. Wyciąg z pędów bambusa jest bogaty w sole mineralne i oligoelementy. Posiada właściwości ujędrniające i uelastyczniające, stymuluję syntezę kolagenu i elastyny. Wspomaga nawilżenie skóry. Nadaje jej gładkość i aksamitny wygląd.
Hibiskus, inaczej nazywany ketmią szczawiową lub malwą sudańską rośnie w rejonach międzyzwrotnikowych. Stosowany jest zarówno wewnętrznie (np. do sporządzania herbat owocowych i napojów) jak i zewnętrznie. Dzięki zawartości hydroksykwasów pobudza regenerację komórek. Jest cennym źródłem naturalnej witaminy C, wapnia, witamin i soli mineralnych. Rewelacyjnie poprawia kondycję skóry. Ponadto wygładza zmarszczki na twarzy, szyi i dekolcie w sposób bardzo podobny do toksyny botulinowej.
Jaśmin pochodzi z ciepłych obszarów Afryki, Azji i Australii. Kwitnie raz w roku dając białe, żółte lub różowe kwiaty o słodkiej woni. Ekstrakt z jaśminu nadaje zmęczonej skórze świeży i promienny wygląd. Zawiera polifenole z grupy katechin dzięki którym posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Zapobiega starzeniu się, a jednocześnie koi i regeneruje skórę.
Copyright 2010 Zibi & Nati